4 de desembre del 2012

Escola de mares i pares

wordle.net
L’Escola de Mares i Pares és una de les activitats que realitza l’AMPA cada curs amb la intenció d’informar i formar a les famílies sobre temes d’educació, alimentació i salut. 

Per a dur a terme aquesta activitat aprofitem l’oferta formativa que ens ofereix FAPA-València a les AMPA. Aquest any, la nostra Federació ha dissenyat activitats formatives al voltant dos eixos fonamentals:
  • Formació i funcionament d’AMPAs, per a integrants de les Juntes Directives, i
  • Escola de Mares i Pares, dirigits a dotar a les famílies de recursos i estratègies per a la prevenció del fracàs escolar, així com per al foment de l'èxit acadèmic. Aquests cursos seran impartits per professionals de l'àmbit de l'educació: mestres, psicòlegs, pedagogs, educadors socials…

Algunes components de la Junta Directiva de l’AMPA vàrem assistir el mes passat a dos cursos a la seu de la Federació a València: l’AMPA participa, els pares i mares participen, per a conéixer les formes de participació en el centre educatiu i les fórmules per a incentivar la participació de les mares i pares d'alumnes en el AMPA, i AMPA comunicada, per a millorar la comunicació amb els associats. El curs passat assistirem al curs sobre Eleccions a Consells Escolars i sobre la Protecció de dades de caràcter personal.

Respecte a l’Escola de Mares i Pares, el dia 19 d’octubre començarem la nostra programació amb un Taller de Narradors Orals a càrrec de Llorenç Gimènez.
 
Altres cursos que hem sol·licitat són:
  • Taller didàctic de tècniques d’estudi “TexAmbTU” (curs de 2 sessions en forma de taller didàctic)
  • Foment de la lectura. El suport a la lectura des de la família i la millora de l’ aprenentatge
  • La família i l’ entorn claus per a la prevenció del fracàs escolar: noves formes de comunicació, xarxes socials i telèfon mòbil

Estem pendents de la confirmació de les dates exactes, però amb quasi tota seguretat serà a partir del segon trimestre del curs (gener o febrer del 2013).

Altra modalitat formativa que organitza l'AMPA neix des de la pròpia comunitat educativa de la nostra escola i són els tallers o xerrades impartides per mares i pares d’alumnes. Gràcies la seua (a la vostra) col·laboració desinteressada el curs passat ens vàrem informar sobre Detecció de problemes visuals, el portal educatiu Mestre@casa, també seguirem un taller sobre Reanimació cardiopulmonar en pediatria i una xerrada/taula rodona sobre transició a l’Institut per a famílies d’alumnes de 6é.

Aquest curs esperem la vostra col·laboració per a poder programar les xerrades de mares i pares. Si vols compartir amb altres famílies els teus coneixements sobre salut, educació, noves tecnologies, etc. posa’t en contacte amb l’AMPA.

--------------------------------
Contingut dels cursos sol·licitats:
  • Taller didàctic de tècniques d’estudi “TexAmbTU”
El projecte TexAmbTU consisteix en un curs de dues sessions, en format de taller didàctic, dirigit a pares i mares d'alumnat d'educació primària i secundària.

La proposta naix de la necessitat de sensibilitzar als pares i mares sobre el seu important paper respecte a la situació escolar dels seus fills i filles, amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'estudi a casa, i de tal forma incrementar el rendiment acadèmic. L'enfocament es basa en l'aplicació de diverses tècniques psicològiques i psicopedagògiques que permeten l'optimització de la situació educativa.

La finalitat del taller és dur a terme una tasca de formació dels pares i mares, per a aconseguir millorar el rendiment acadèmic dels seus fills i filles i prevenir el problema creixent que representa el fracàs escolar. Aquest projecte està coordinat per Esteban Carbone, llicenciat en Psicologia i amb experiència en tallers sobre prevenció de conductes addictives en diversos centres de la província de València, i Iris del Barri, llicenciada en Psicologia, especialitzada en Psicologia Clínica, i amb experiencia professional en l'àmbit de l'avaluació psicològica.
  • La família i l’ entorn claus per a la prevenció del fracàs escolar: noves formes de comunicació, xarxes socials i telèfon mòbil.
Taller en el qual es relaciona l'ús de les noves tecnologies amb l'índex de fracàs escolar, oferint als pares i mares eines per a gestionar aquestes tecnologies, tant per a prevenir el fracàs com per a potenciar l'èxit acadèmic, amb unes pautes d'ús responsable d'aquests instruments. El coordinador del projecte és Ignasi Campillos, psicòleg i especialista en conductes addictives, amb una àmplia experiència en el departament de Formació de FAPA‐VALÈNCIA.
  • Foment de la lectura. El suport a la lectura des de la família i la millora de l’ aprenentatge
Entre les diverses causes de fracàs escolar es troben la falta d'hàbit lector, així com una deficient comprensió lectora. En aquest aspecte és necessària la col∙laboració entre els centres i les famílies, ja que els programes de foment de la lectura que es donen, en moltes ocasions, en els centres educatius han de trobar un respatler en altres accions en l'àmbit familiar. El curs de Foment de la Lectura està coordinat per María Jesús Villar, professora d'Educació Secundària i Periodista.